• Gården Stegsholm

Gården Stegsholm

Läge

Gården Stegsholm är belägen på Gålövägen 30 på Gålö i Haninge kommun. Den har ett lantligt läge med närhet till samhällena Västerhaninge, Handen och Dalarö (cirka 15 minuters bilfärd till vardera).


Närområde

I det direkta närområdet ligger Stegsholms Gård, som är ett aktivt lantbruk med mjölkproduktion. Här bedrivs även ridverksamhet, gårdscafé och olika säsongsbundna evenemang. Ca 1 km från Stegsholm ligger Gålö handelsbod, där finns även pizzeria och thaikiosk. Ca 5 km bort ligger Gålö Havsbad med en populär camping och badstrand.


Kommunikationer

Med bil tar man sig från Stockholm C på en knapp halvtimme. Reser man kommunalt får man räkna med cirka 1 timme. Det finns en busshållplats på Gålövägen precis vid infarten till Stegsholm med relativt glesa turer. Cirka en 1 km bort, i korsningen Dalarövägen/Gålövägen, finns en hållplats som trafikeras mer frekvent. 

Historik

Stegsholm är en gammal egendom med lång historia. Den äldsta byggnaden är uppförd på 1700-talet och de övriga har tillkommit senare i olika omgångar. Gården har en lång historia som vårdinrättning och från 1860-1940 (ca) drevs ”Prins Carls uppfostringsanstalt för fattiga barn” på egendomen med huvudsakligt uppdrag att fostra ”vanartiga pojkar”. 

Efter att vården av fattiga barn upphörde var fastigheten lantbruksskola fram till slutet på 60-talet då Stockholms Stad började bedriva vårdboende där igen. Här har det bedrivits behandlingshem för vuxna missbrukare under olika verksamhetsnamn (Stegsholms Behandlingshem, Gålö Behandlingscenter). Närmast innan WeMind flyttade in har Stegsholms Vård & Omsorg AB bedrivit HVB för ensamkommande barn här.